Den Lille Nøttefabrikken
Image
PEANØTTER

PEANØTTER

Peanøttene kan spores tilbake til Inka- og Maya-indianerne i Sør-Amerika, men dyrkes i dag i flere verdensdeler. Peanøtter er en belgplante i erteblomstfamilien. Nøttene modnes i en belg under jorden og derfor blir peanøtter også kalt jordnøtter. Siden de modnes under jorden kan skallet på peanøtter være flekkete og stygt, uten at dette har noe å si på kvaliteten på selve nøttene. De fleste peanøttene spises ristet i olje, med litt salt. Våre peanøtter importeres fra USA, og holder førsteklasses kvalitet. Peanøtter inneholder sink og magnesium, og i tillegg til fett av den sunne typen er de rike på Niacin (B3), som er viktig for stoffskiftet, og B-vitaminen Folat. Peanøtter er også en god kilde til jern, som blant annet bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

HASSELNØTTER

HASSELNØTTER

Hasselnøtt-trær var utbredt allerede 6000-7000 år før vår tidsregning. Både i bibelhistorien og i gamle greske og kinesiske skrifter finnes det en rekke henvisninger til bruk av disse nøttene som vi spiser rå, eller ristet og saltet, gjerne i blandinger med andre nøtter. Hasselnøtter vokser på trær som også finnes i Norge. Nøttene har et kraftig skall som man må knekke for å komme til nøttekjernen. Kjernen er lys og svakt gul og er omfavnet av en tynn, brun hinne som man spiser. Hasselnøttene er rike på E-vitamin og spiser du 50 gram, som tilsvarer rundt 20 nøtter, dekker du dagens behov. Dessuten inneholder hasselnøtter jern, magnesium, kalsium og fiber.

MACADAMIA

MACADAMIA

Macadamianøttene har sitt opphav i Australia. Aboriginene kalte dem for “Kindal kindal”. I dag er Hawaii også en stor produsent av den eksklusive nøtten, som vi også finner enkelte steder i Sør-Amerika og Afrika. Macadamianøtter vokser på trær som riktig skjøttet kan bære frukt i over 200 år! Nøttene har et hardt skall som er svært vanskelig å knekke. De kalles også for “the queen of nuts”, og de smaker utmerket ristet og lett saltet, men kan også godt spises rå. Macadamianøttene inneholder opp mot 75% én- og flerumettet fett, altså fett av den sunne typen. De er også rike på kalsium og fiber.

ØKOLOGISKE PARANØTTER

ØKOLOGISKE PARANØTTER

Paranøtter, eller Brazilnuts som de også kalles, høstes nesten utelukkende fra viltvoksende trær i Amazonas’ uberørte regnskog. Våre paranøtter er økologiske og hentes fra Bolivia hvor de vokser på opptil 50 meter høye trær. Paranøttene ligger som frø inne i en frukt på størrelse med en melon. Inne i skallet ligger 16-20 frø (nøtter) på samme måte som appelsinbåter. Først når frukten faller ned og revner, faller nøttene ut. De er trekantet, med et hardt skall. Paranøttene inneholder viktige vitaminer og mineraler, de er rike på selen, magnesium, kalsium, fiber og E-vitamin.

CASHEW

CASHEW

Cashewnøttene kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men de kom til India med portugiserne. I dag dyrkes de over det meste av Asia. Våre Cashewnøtter importeres fra Mosambik, Vietnam og India. Cashewnøtten er en stenfrukt i nær slekt med mango og pistasjnøtter. Nøttene vokser ut fra Cashewnøttens pæreformede frukt, på Elefantlustreet. Cashewnøtter er kremfarget, og har en søtlig, utpreget nøttesmak – helt ulik andre typer nøtter. Vi selger både rå og røstede cashewnøtter. Disse har svært forskjellig smak. Cashewnøtter er en god kilde til flere antioksidanter som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem. Cashewnøtter er rike på magnesium som stimulerer nervesystemet vårt og er godt for hjertet. Cashewnøtter inneholder også kalsium, jern, folinsyre, vitamin E og omega 3 og 6 fettsyrer. De er dermed en god kilde til vitaminer og mineraler som er viktig for kropp og hud.

PINJEKJERNER

PINJEKJERNER

Pinjekjerner er frø fra konglene til pinjetrærne. Når en kongle åpner seg kan det komme over 100 frø til syne. Pinjekjerner dyrkes blant annet i Kina, og i Middelhavslandene, hvor de brukes mye i matlagingen, blant annet i Italia, hvor de inngår i den berømte pestoen. Våre pinjekjerner importeres både fra Kina og Spania, og selges som to ulike produkter. Kjernene fra Spania er av premium kvalitet. De har en lengre og mer avlang form enn asiatisk pinje, og er lysere og jevnere i fargen. Pinjekjerner er rike på kostfiber som er godt for fordøyelsen. De er også rike på mineraler og proteiner som for eksempel magnesium som bidrar til normal energiomsetning og god muskelfunksjon.

PISTASJ

PISTASJ

Pistasjnøtter er stenfrukter, og er i familie med både cashewnøtter og mango. Opprinnelig stammer de fra Persia, men dyrkes i dag i hele middelhavsområdet, Midt-østen og USA. Våre pistasjkjerner kommer fra bønder i California med lange tradisjoner for dyrking av pistasj. Pistasjnøtt-treet høstes om høsten, og annet hvert år bærer treet lite eller ingen avling. Nøttene vokser inne i et beskyttende skall. Når nøtten vokser seg større og nærmer seg moden, sprekker skallet, og den grønne nøtten kommer til syne. Pistasj har høyt naturlig innhold av B-vitamin som bidrar til normal energiomsetning og godt immunsystem. Pistasjnøtter er også en god kilde til kalsium og jern, mineraler som er viktig for musklene og nervesystemet.

VALNØTTER

VALNØTTER

Valnøtter er beskrevet så tidlig som 7.000 år f.K. og er brukt over hele verden. Trolig kom treet opprinnelig fra det gamle Persia, men i dag er California en av de største produsentene av disse nøttene. Våre valnøtter importeres fra California USA, som også er kjent for god kvalitet. En liten neve valnøtter (20 g) bidrar til å dekke ditt daglige behov for omega-3. Omega-3 bidrar til normalt kolesterolnivå. I tillegg inneholder de antioksidanter som bidrar til å opprettholde et godt immunsystem. Antioksidanter er ofte omtalt i forbindelse med forebygging av kreft.

PECAN

PECAN

Pecannøttene kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, men dyrkes nå også i Mexico, Australia, Israel og Sør-Afrika. Navnet Pecan er av indiansk opprinnelse, de var opprinnelig viltvoksende og en viktig næringskilde for enkelte indianerstammer. De kalles også amerikanske valnøtter, men smaken er rundere, fyldigere og søtere enn de vanlige valnøttene. Våre pecannøtter importeres fra USA og får sin unike og fyldige smak langs Georgias frodige elvebredder. Her vokser Pecannøtten fram mens den trekker til seg akkurat den fuktigheten den trenger for å bli ekstra søt og smakfull. Pecannøtter er en fin kilde til antioksidanten sink som ellers finnes mest i animalske produkter. Sink er viktig for stoffskiftet og opprettholdelsen av et godt immunsystem.

MANDLER

MANDLER

Mandlene kom trolig Silkeveien fra Kina til Midt-Østen og Europa. Nøttene dyrkes i hele Middelhavsområdet, i California, Mexico, Sør-Afrika, Australia og India. Etter at mandeltrærne har blomstret, dannes det lodne, grønnlige stenfrukter. Når dette lodne “skinnet” sprekker, er mandlene modne, og det harde skallet kommer til syne. I dag er det plantasjene i California som dekker det meste av verdens etterspørsel etter disse nøttene som brukes i både mat, medisiner og kosmetikk. Californias rike jordsmonn og særpregede klima gir unike vekstforhold og den gode kvaliteten vi i Den Lille Nøttefabrikken setter pris på. Visste du forresten at romerne kastet mandler istedenfor ris på brudeparet, – som et ønske om fruktbarhet? Totalt sett er mandelen kanskje den sunneste nøtten; full av proteiner som bidrar til å opprettholde god muskelmasse og rike på det umettede fettet som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer.