Den Lille Nøttefabrikken
Image

Nøtter som Nytter er summen av små og store tiltak vi i Den Lille Nøttefabrikken gjør for å ta større ansvar for mennesker og miljø - ute i verden og her hjemme.

Mer til bonden!

Mer til bonden!

Landsbygda i Mosambik er preget av fattigdom, men vi har sikret at flere tusen bønder får levert sine avlinger rett til fabrikken uten andre mellomledd. Dette har vi fått til sammen med organisasjonen Norges Vel, som har arbeidet med bistand til næringsutvikling i Mosambik i ti år med støtte fra Norad. Den første containeren med cashew uten mellomledd ankom fabrikken vår i Fredrikstad allerede i 2013.

Vi har plantet over 1 MILLION nye cashewtrær.

Vi har plantet over 1 MILLION nye cashewtrær.

Cashewtrær stortrives i Mosambik, men borgerkrig har lagt store dyrkingsområder brakk. Nøtter som Nytter har sørget for at over 1 MILLION nye trær har blitt plantet - og målet er flere millioner! Det bidrar til at lokalbefolkningen får mer å leve av, trærne fanger CO2, som er positivt for klimaet, og ikke minst: Du kan kjøpe cashewnøtter av beste kvalitet.

Barnehage får flere i arbeid.

Barnehage får flere i arbeid.

Ved fabrikken som vi samarbeider med for videreforedling av nøttene lokalt i Mosambik, ble det tydelig at det var en viktig ting som manglet: Barnehage! Ved å støtte bygging og drift av barnehage i tilknytning til fabrikken, bidrar vi til at både kvinner og menn får mulighet til lønnet arbeid.

Bedre opplæring, bedre avling.

Bedre opplæring, bedre avling.

Å få mer å leve av betyr mye i et land som er preget av ekstrem fattigdom. Vi støtter lokale planteskoler som gir småbønder opplæring i jordbruk og hvordan de kan øke avlingene sine. Kunnskap om matsikkerhet er også viktig for å sikre god kvalitet i alle ledd.

Cashew fra Mosambik er verdens beste!

Cashew fra Mosambik er verdens beste!

Mosambik har et fantastisk jordsmonn og perfekt klima for akkurat cashewnøtter. Vi har bidratt til en fabrikk slik at videreforedlingen nå skjer lokalt. Det er bra for kvaliteten - du får nemlig ferskere cashewnøtter fordi nøttene ikke tar omveien om videreforedlingsfabrikker i Asia, slik de gjorde før. Bra for miljøet og bra for smaken!

Regnskogens bærekraftsnøtt.

Regnskogens bærekraftsnøtt.

De høye paratrærne vokser vilt i regnskogen. Treet er fredet, men for å produsere nøtter og nye trær er det helt avhengig av artsmangfoldet rundt seg. Så hvordan kan vi tilby deg disse fantastiske nøttene, uten at det går på bekostning av den verdifulle skogen? Vårt bidrag er å handle nøttene våre fra sertifiserte aktører som opererer på en ansvarlig måte i skogen. Det gjør at nøttene kvalifiserer for Debio-merket, noe som garanterer deg at de er økologiske.

Nytt produkt gir mindre matsvinn.

Nytt produkt gir mindre matsvinn.

Hvorfor kjøpe hele nøtter, når du har tenkt å kutte dem opp i mindre biter uansett? Ferdig kutta cashew gjør at de nøttene som ikke kommer seg helskinnet ut av skallet, ikke går til spille. Nå tilbyr vi dem til deg som bruker kuttet cashew til salat, asiatisk mat, grøt og frokostblanding. God ressursbruk og like god smak!

Hver pose bidrar.

For hver pose naturlige nøtter som du kjøper fra oss, gir vi noe tilbake til Nøtter som Nytter fondet. Her er en kort film om hva fondet bidrar med i Mosambik.

Kortere vei, mindre CO-2 utslipp.

At nøttene våre fikk kortere reisevei er bra for både miljø og mennesker.

Se hvorfor her