Brynild
Image

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Lurer du på noe? Her kan du se en samling av våre mest stilte spørsmål.

Alle Brynild sine produkter som er merket med innhold av gelatin, er produsert med gelatin fra svin.

Vi i Brynild får ofte spørsmål om vi har mulighet til å stille som sponsor, eller om vi har noe godteri eller reklameeffekter å gi bort. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi kunne svare positivt til alle som ønsker sponsing eller produktgaver, men det kan vi dessverre ikke. Derfor må vi beklageligvis si nei til de fleste som spør om dette. Dersom du likevel ønsker å sende inn en søknad om sponsing kan du sende en e-post til: sponsorater@brynild.no. Forespørsler om sponsing behandles en gang i året, og fristen for å sende inn en søknad er 1. mars. Dersom du ønsker å diskutere eventuelle PR-samarbeid eller reklamemuligheter kan du ta kontakt med vår mediepartner Zenith.

Vi i Brynild har løpende salgsavtaler med flere grossister. Ettersom vi er knyttet opp mot disse avtalene har vi dessverre ikke mulighet for direktesalg fra fabrikken. Dersom du er interessert i å kjøpe et større parti med våre produkter anbefaler vi at du tar kontakt med en grossist.

De aller fleste av Brynild sine produkter lages ved våre fabrikker i Fredrikstad, og hos Troll-gott i Årjäng. Ved noen få tilfeller får vi også litt hjelp fra våre utenlandske samarbeidspartnere.

Blandingsforholdet i blandingsposer som Supermix kan variere litt fra pose til pose. Selv om det er sjeldent at det er færre eller ingen biter av en type bit i posen, kan det dessverre forekomme. Vi jobber kontinuerlig for å holde blandingsforholdet jevnt fra pose til pose, slik at alle får nok av sine favorittbiter.

Minde Tennis er et tradisjonsrikt produkt vi har tatt med oss fra den gangen Minde Sjokolade fortsatt hadde sin produksjon i Bergen. Tennisracketen var originalt en av flere former Minde Sjokolade produserte i sin tid. Akkurat tennisracketen skilte seg ut ikke bare på grunn av den fantastisk gode smaken, men fordi emballasjen rundt sjokoladen var den perfekte innpakningen for pengegaver. Dette er altså et produkt som har festet seg i hjertet av bergensk juletradisjon. Av den grunn har vi beholdt produktet som det er, og produserer fortsatt Minde Tennis Lys & Minde Tennis Mørk til jul hvert år. Men ettersom dette er en tradisjon med lokale røtter i Bergen, er det dessverre kun i dette området man kan få kjøpt produktet.

Du kan nok nyte mange av våre produkter om du er veganer, vegetarianer eller følger et religiøst kosthold. Du vet selv hvilke ingredienser du kan og ikke kan spise, så les nøye gjennom ingredienslisten til produktet. Vær oppmerksom på at noen tilsetningsstoffer (E-stoffer) kan være av animalsk opprinnelse, slik som f.eks. E120 (karmin) og E901 (bivoks). Noen av våre produkter inneholder gelatin, og som hovedregel er den av animalsk opprinnelse og er laget fra svin/gris. De fleste former for aroma som anvendes i næringsmidler, vil inneholde alkohol, eller at alkohol er brukt i produksjonsprosessen. Men, i det ferdige produktet vil dette ha fordampet, og alkohol vil ikke være målbart.

Lakris er en fantastisk plante, den har blitt brukt som både mat og medisin i flere tusen år, og vi bruker den fortsatt for å gi god smak på alt fra sjokolade til pastiller. Lakris inneholder også glycyrrhizinsyre. Glycyrrhizinsyre finnes i råvaren lakrisrot som benyttes i de aller fleste lakrisprodukter, vi får ofte henvendelser fra gravide angående dette stoffet, ettersom inntak av store mengder Glycyrrhizinsyre kan virke hormonforstyrrende. Vi anbefaler alltid at du konfererer med din lege dersom du er usikker på hvor mye lakris du kan spise når du er gravid. Følgende merking kan gi deg en indikasjon på hvor mye av stoffet produktet inneholder: For sukkervarer som inneholder glycyrrhizinsyre eller ammoniumglycyrrhizinat som følge av tilsetning av selve stoffet eller lakrisplanten Glycyrrhiza glabra i en konsentrasjon på 100 mg/kg eller mer, vil opplysningen «Inneholder lakris» være skrevet umiddelbart etter ingredienslisten, med mindre ordet «lakris» inngår i ingredienslisten eller i næringsmiddelets betegnelse. For sukkervarer som inneholder glycyrrhizinsyre eller ammoniumglycyrrhizinat som følge av tilsetning av selve stoffet eller lakrisplanten Glycyrrhiza glabra  i en konsentrasjon på minst 4 g/kg, vil opplysningen «Inneholder lakris – personer med høyt blodtrykk bør unngå overdrevet inntak» være skrevet umiddelbart etter ingredienslisten.

Tilsetningsstoffer, også kalt e-stoffer, er stoffer som normalt ikke spises i seg selv, men som blir tilsatt i næringsmidler for å oppfylle et teknologisk behov. Dette kan for eksempel være for å opprettholde konsistensen, sikre holdbarhet, tilføre søthet, eller gi en farge. Tilsetningsstoffene deles inn i grupper etter hvorfor de blir tilsatt et produkt. De vanligste gruppene er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer. Tilsetningsstoffer må være godkjente for bruk i det aktuelle typen næringsmiddel av Mattilsynet, i tillegg er det krav til hvilke tilsetningsstoffer som kan brukes i hvilke næringsmidler og hvilken mengde som er lov å bruke. Alle tilsetningsstoffer som er godkjent for bruk i næringsmidler har et E-nummer. Det betyr at stoffene blant annet er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren.

Dersom du er allergiker, er det viktig at du selv orienterer deg angående hva som er i produktene du spiser. Allergener vil alltid være uthevet med fet skrift på baksiden av emballasjen, i tillegg til merkingen “kan inneholde” eller “kan inneholde spor av”. Som hovedregel merkes produktene våre med «kan inneholde» i tillegg til allergenet, dette indikerer at disse allergenene finnes i andre produkter som produseres på samme produksjonslinje. Produkter som merkes med «kan inneholde spor av» i tillegg til allergenet, tilsier som regel at det finnes andre produkter i fabrikken som inneholder disse allergenene, men ikke på samme produksjonslinje. Vi merker våre produkter på denne måten for å få frem at det er en liten risikoforskjell.

Alle produktene våre er merket etter det som er anbefalt fra Grønt Punkt ut fra materialet som er benyttet i merkingen.